Iklan Best!

05 September 2013

Alhamdulillah.. Sudah selamat bersalin

Aku dah selamat melahirkan baby boy pd  1 sept 2013 jam 6.06pg... 
Ni masa 1st time dihantar ke wad after diletakkan dlm warmer agak lama (baby i ni xtahan sejuk yuu)

So..aku nak share la jgk pengalaman istimewa melahirkan bayi ke3 ni... Lucu jg bila d kenangkan.. 

Kisahnya menunggu saat bersalin ni amat la terasa kali ni.. Sbb smpi saat 39mgu pun msh lum ada tanda-tanda bersalin.. Aku & asben amat berharap baby akan kluar semasa dia ada..sbb asben akan balik ke sandakan pd khamis 29 ogos 2013 utk mengikuti majlis bacaan yassin & tahlil arwah bapa mertua.. Asben naik flight utk ke sandakan awal pg.. Namun, sehingga ke pg khamis tu msh lum ada tanda-tanda baby nak kuar.. Oh ya.. Sbnrnya pg checkup isnin lalu, Dr.Sarva mengatakan aku akan bersalin xlama lg.. Itula yg myebabkn debaran bersalin makin terasa.. Dgn amat berat hati asben meninggalkn aku dan azza pg tu.. Asben takut aku nak bersalin masa dia xda sbb kebetulan adikku akan pulang ke kampung sbb ada urusan.. Maka mlm tu aku & azza sendirian sj d rmh.. Mmg aku pun nangis2 da pg tu.. Tau sj la.. Mmg amat penting bg kami utk asben ku sama2 berada dlm dewan bersalin dan myambut sendiri kelahiran bayi kami.. Itu sebab utama kami memilih hospital swasta memandangkan hospital Kerajaan d sini dgrnya x membenarkan lagi asben menemani isteri. Tambahla asben berat hati nak pi.. Tp dlm keadaan bgtu of coz la famili asben pun sama pentingnya.. Wpn mak mertua xkisah jg kalau asben dpt blk atau x semasa kenduri tu.. Tp sbg anak lelaki sulung tanggungjawab asben tu amat besar setelah ketiadaan bapa nya..

Alhamdulillah.. Wpn aku ada rasa sakit2.. Broxton hicks rasanya.. Dan rasa ngilu2 kat bahagian dlm mis V tu.. Tp mlm tu blum lg baby nak kluar.. Abah pula apabila mengetahui aku & azza sendirian mlm tu.. Trus abah amik cuti utk esoknya & datang menemani kami.. Selain itu, asben pun tetap jg bertolak blk mlm tu setelah majlis d sana selesai.. Asben tetap xsenang ati.. Wpn abah da ada d rmh pd masa tu.. Asben naik bas dr sandakan jam 8 mlm tp bas tu lewat smpi dr jangkaan d kota kinabalu.. Smpi asben smpi pun tanda-tanda bersalin blum lg ada

Pd jumaat tu asben smbg cuti.. Rehat2 sbb jam 3.30 pg br smpi rmh. Mama pun dtg dr kg mlm tu utk sama2 menunggu aku bersalin... Secara keseluruhan hari jumaat & sabtu dipenuhu dgn aktiviti berjalan2, makan2 & beraya di rmh sedara.. Xada tanda mo bersalin jg smpi sabtu mlm tu.. Wpn jangkaan semua org baby nak kluar 31 ogos.. Xjgk baby ni nak tarikh tu.. Hehe.. Aku agak tertekan jg la.. Sedih ooo tgk mama & abah dtg jauh2 gtu semata2 nak tgu aku bersalin.. Dan kesian kat drg if aku xbersalin jg hujung mgu tu.. Sbb perancangannya drg akan blk ahad ptg.. 

Mlm sabtu tu mmg mood sedih la.. Aku pun google2 la cara mempercepatkan bersalin (desperate amat kan!! ).. So sebagai usaha minta la asben buatkn air selusuh.. Usaha aja la kan.. Selebihnya tawakal la.. Selain itu, usaha 1 lg adlh make ❤ dgn asben.. Hehe.. Da lama xbekesempatan jg.. Byk yg blaku dlm semgu-2 ni.. Itu usaha kami selain doa mama & abah sbb drg nak aku bersalin masa drg ada.. Biasala parents mana x risau kan.. Selain itu mmg slalu ckp kat baby la kan.. Cuma mlm tu da mmg berserah sj la sbb da tggl hr ahad utk mgharap 😝

1 sept 2013
Jam 225 pg gtu aku tebgun.. Pi tandas utk kencing.. Msuk bilik nak smbg tido.. Tiba2 trasa ada cecair kluar dr mis V.. Lap dgn tisu.. Cek rupanya darah.. Konpius jab 
'ni tanda ke pasal semalam?'
Pi tandas blk utk cek.. Mcm byk plak darah tu.. Masuk bilik kejutkn asben.. 
'Hubby ada darah la... ' 
Asben trus bgun.. Tekejut.. Tp aku ckp kat asben.. Xpasti lg ni.. Da rasa sakit ckit la.. Kira dlu takut x konsisten.. Asben pun rilek jab.. Aku baring dan kira masa kontraksi.. 5min skali.. Tp sakitnya kira mild lg la.. Bila da konsisten tu kejut jg mama & abah.. 
'Mama, kluar tanda da ni..'
Kelam kabut mama bgun & kejut abah.. Mama perhatikan riak muka aku pun da tau yg mmg aku nak bersalin da.. So, kami pun siapkan brg.. Asben smpt lg cuci botol2 azza.. Tp asben plak tiba2 mual & muntah di dpn tandas.. Ya Allah.. semua terkejut.. asben jenis yg xreti muntah tau.. cian asben.. cpt2 aku ambik minyak angin utk urut perut asben.. Syukur asben lega slps muntah.. kesan maigrain kelmarin agaknya..Azza pun bgun jg tau.. Lbh krg jam 320 pg mcm tu kami bertolak ke KK Specialist Centre.. 

Sampai d KK Specialist Centre, nurse buat ctg.. Kontraksi ada.. Tp ckit katanya.. Ya br dpm 40 masa tu.. Pastu cek bukaan.. Bidan yg cek tu terkejut apabila bukaan ku suda 8cm.. Aku sendiri pun terkejut.. Bidan cek skali lg.. Mmg sah 8cm.. So drg suh pilih wad, masuk wad kjb utk drg siapkan aku & pastu trus msuk dewan bersalin. 

Aku pilih single bed.. Senang ckit family nak lepak kan.. So, masuk wad..salin baju suma.. Nurse cucuk ubat kasi berak.. Pastu aku pun pi la tandas utk clearkn apa yg patut.. Lega jgk la kan.. Hehe.. Asben & family masuk bwk brg2.. Nurse pun dtg bwk kerusi roda.. Aku siap ckp lg kat nurse ' ble jln lg ni nurse'.. Nurse suh naik jgk... Kelam kabut asben rendam akar siti fatimah.. Oleh sbb kena tgu akar tu kembang.. Asben lmbt ckit join aku d dewan bersalin.. 

Di dewan bersalin.. Nurse psgkn ctg utk dgr jantung baby.. Nurse tanya nak pain killer x.. Aku kata ok lg ni.. Xlama pastu asben pun join.. Aku rilek lg.. Sakit msh mild.. Ble bual2 dgn asben lg.. Ketawa2 suma.. Nurse blk2 dtg utk tanya nak pain killer x? Aku kata msh tahan lg ni.. Mgada tul kan.. Nak buat mcm mn kan.. Msh ble tahan lg.. Apabila sakitny da mula meningkat.. Aku pun minta suntik pain killer.. Setiap kali kontraksi dtg, aku capai tgn asben x genggam kuat2.. Asben ucap 'sabar yg syg'.. Aku minta ampun dgn asben.. Sedih plak.. Yela mn la kita tau takdir yg Esa kan.. 

Dlm menahan sakit tu..ntah brpa kali bidan cek ve.. Tp mmg xla sakit sgt ms cek.. Kuncinya kita kena relaks.. Namun msh 8cm.. Nurse& bidan kerap bertanya dah ada rasa mo meneran ka? kompom la blum kan.. hebe...masa ni bidan ingat ketuban dah pecah.. Pastu aku trasa ada air suam2 kluar.. Ingatkn ketuban.. Suh asben tgk.. Rupanya darah.. Huh.. Bedebar jg.. Jgnla ada masalah lain pula.. Utk langkah bejaga2 nurse injek drip air.. Xlama lps tu dr .Sarva pun smpi..'Hi doc'.. smpt lg... haha.. Dr.sarva kata ketuban lum pecah.. So dia pun pecahkn la..lps tu mmg sakitnya memuncak la.. Oh ya masa dr. Sarva pecahkan ketuban tu bukaan da 9cm ye.. Cpt jak lps tu da full bukaan.. Rasa meneran pun da ada.. Cpt2 drg prepare letak kaki aku kat besi suma.. Dlm masa nak meneran tu aku smpt tanya lg kat doc.. ' da ble push ke doc?' .. Doc kata push.. Push.. So aku tarik nafas & push.. Tukang sorak ramai gak.. 2 org nurse, sorang bidan & dr.Sarva.. Mula2 push tu xbejaya jgk la.. Nafas xckup.. Doc suh tarik nafas.. Masa ni trasa kepala baby masuk semula tau.. Pastu aku push sekuat hati.. Kluarla baby ku.. Alhamdulillah.. Itu yg mampu ku ucapkan.. Baby lahir dgn salutan verniks yg tebal jgk la.. Hihi..39w1day.. Nurse letak atas perut dan sedut hidung & tekak baby utk kluarkan lebihan air ketuban.. Baby pun nangis.. Dr. Sarva sepit tali pusat & suh asben potong tali pusat.. Dengan lafaz selawat asben pun gunting tali pusat baby... Sempat ambik gambar & baby pun d bwk ke nursery utk di letak dlm warmer.. 

Sesi mjahit pun mula.. Aku tanya doc 'byk ke koyak doc?'.. Dr. sarva jeb.. 'Very tiny'.. Alhamdulillah... Koyakan bhgn dlm sj.. D bius dlu sblm jahit.. Tanpa episitomi mahupun koyakan bghn perinium.. Even skrg pun da trasa bhgn jahitan mula recover.. Xsakit da kalau duduk.. 

Baby Muhamad Qoid Arziki lahir pd jam 6.06pg..di KK Specialist Centre.. Dgn berat 3kg.. Berat je 3kg.. Tp kecik je.. Nurse kat berat tulang.. 





Syukur pd mu Ya Allah krn mengurniakan aku dan suami anugerah ini.. Walau sepayah mana pun mendidik & menjaga mereka.. In Shaa Allah akan kami usahakan jua.. 

Ibu & abah ❤ ketiga-tiga buah hati kami
Nur Qamarina Barie'ah
Nur Azzalea Batrisyia
Muhamad Qoid Arziki



2 comments:

Hafizah said...

subhanallah..comel baby.. tahniah awak!

izyandyiean@life said...

Tq Hafizah.. Dah 2 bulan stgh pun baby

Us

Daisypath Anniversary tickers

Me&Him

Daisypath Anniversary tickers

Nur Azzalea Batrisyia

lb1m.lilypie.com/TikiBlogger.php/1Xp3

My Breastfeeding Journey

Lilypie Breastfeeding tickers

Blogger news